Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub grilla. Łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna.
- 0,5 główki młodej kapusty
- 2 młode marchewki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek oleju
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, a następnie posiekać. Można to zrobić nożem lub na tzw. mandolinie, czyli szatkownicy. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zarówno kapustę, jak i marchew umieścić w misce i posolić. Wymieszać. Odstawić na 30 minut, a następnie delikatnie odcisnąć.
Do kapusty dodać posiekany koperek, starte na grubych oczkach jabłko, sok z cytryny, olej i pozostałe przyprawy. Należy pamiętać, że sól już była dodana więc tylko trzeba uzupełnić jej niedobór.
Gotową surówkę odstawić na 20 minut do tzw. przegryzienia.
Komentarze
Prześlij komentarz