Stek z polędwicy wołowej
Polędwica, to najlepszy i najbardziej wykwintny kawałek mięsa wołowego. Idealna do zrobienia tatara lub steka.
Tym razem stek :-). Ponownie do jego przyrządzenia użyłam elektrycznego grilla z funkcją dopasowania temperatury i czasu smażenia do grubości i rodzaju mięsa. Świetna sprawa.
Warto również pamiętać, że wołowina to mięso, które można jeść na surowo - tatar lub carpaccio, albo smażone, czy pieczone.
Jeśli wybieramy smażenie to jest kilka opcji smażenia steka:
- blue - bardzo krwisty, tylko obsmażony z obu stron, lekko ciepły i surowy w środku;
- rare - mocno krwisty, słabo wysmażony, mięso jest czerwone w środku;
- medium - średnio wysmażony, najbardziej popularny stopień wysmażenia; stek nie jest krwisty, ale zachowuje soczystość, w środku mięso powinno być różowe wpadające w brąz;
- medium well - mocno wysmażony, kolor mięsa jest brunatny, stek jest twardy, ale elastyczny;
- well done - bardzo dobrze wysmażony, mięso jest mocno brunatne lub szare, twarde.
Moje steki oczywiście podane zostały jako medium - średnio wysmażone.
Jeszcze dwie ważne sprawy - 1). mięso na steki można śmiało solić przed smażeniem; 2). mięso nie może być smażone tuż po wyjęciu z lodówki. Musi odpocząć minimum 30 minut i ogrzać się.
- 2 steki z polędwicy wołowej o grubości około 2 - 3 cm
- sól
- pieprz
- 10 g masła (po 5 g na każdego steka)
Mięso wyjąć z lodówki. Odczekać 30 minut. Posolić i ułożyć na rozgrzanym grillu elektrycznym. Zamknąć pokrywę. Grill sam dostosuje czas i temperaturę do stopnia wysmażenia mięsa.
Po zgrillowaniu steki odłożyć na 2 minuty, aby odpoczęły. Doprawić do smaku pieprzem i ułożyć na każdym po 5 g masła.
Komentarze
Prześlij komentarz