Sznycel wiedeński

Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to danie charakterystyczne dla kuchni wiedeńskiej, która jest niezwykle ciekawą kuchnią. Charakteryzuje się tym, że duży nacisk kładzie się w niej na dania główne, które rzadko kiedy mogą obejść się bez mięsa. 

Sznycel wiedeński to kotlet z cielęciny zadniej :-), panierowany w mące, jaju i bułce tartej, smażony na maśle klarowanym lub smalcu i podawany z cząstką cytryny. Serować go można z sałatką ziemniaczaną lub ziemniakami w każdym innym wydaniu.

(na dwie porcje)

  • 2 kotlety z udźca cielęcego (po około 200 g każdy)
  • sól
  • pieprz
  • 2 jaja
  • mąka
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • cytryna
Kotlety cielęce rozbić na grubość około 3 - 4 mm tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
Masło klarowane rozgrzać na patelni. Masła powinno być tyle, aby smażące sznycle pływały w nim.
Kotlety panierować w mące, jaju i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. W trakcie obróbki termicznej można sznycle podlewać masłem ze smażenia.
Gotowe sznycle zdjąć z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z kawałkiem cytryny.

Komentarze

Popularne posty