Mizeriada

Mizeriada, to moja nazwa surówki na bazie świeżych ogórków, sałaty i rzodkiewki. Doprawiona solą, pieprzem, octem jabłkowym i cukrem. Doskonała do obiadu lub na grilla.

(na dwie porcje)

  • 10 liści sałaty
  • 2 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • sól 
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki śmietany 18%
Cukier i ocet umieścić w kubku i zalać gorącą wodą. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. 
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Umieścić w większej misce.
Ogórki obrać i wraz z rzodkiewką zetrzeć na mandolinie (tarce do szatkowania w plastry). Posolić i chwilę odczekać aż puszczą sok. Odcisnąć i dodać do miski z sałatą. 
Do kubka z octem i cukrem dodać jedną łyżkę śmietany i trochę soli. Wymieszać i wlać do miski z warzywami. Dodać resztę śmietany. Dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie konieczności solą.

Komentarze

Popularne posty