Siekane sznycelki z kurczaka

Drobiowe sznycelki. Wyśmienite danie obiadowe. Do tego młode ziemniaczki i szparagi. Czego chcieć więcej?

(na 4 sznycle)

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 małe jajo
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka bułki tartej + bułka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
Filety oczyścić z błon i ścięgien. Pokroić w cienkie plastry, następnie w paseczki, a na koniec w kostkę. Do tak przygotowanego mięsa dodać jajo, przyprawę i pieprz; w razie potrzeby dodać sól. Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę bułki tartej. Nie zniechęcać się i nie dodawać więcej bułki, jeśli mieszanina będzie luźna. Zetnie się w trakcie smażenia :-).
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz.
Z przygotowanej masy mięsnej, wilgotnymi rękami, uformować cztery jednakowe sznycelki. Opanierować je w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty