Siekane sznycelki z kurczaka
Drobiowe sznycelki. Wyśmienite danie obiadowe. Do tego młode ziemniaczki i szparagi. Czego chcieć więcej?
(na 4 sznycle)- 2 filety z kurczaka
- 1 małe jajo
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
- sól
- pieprz
- 1 łyżka bułki tartej + bułka do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Filety oczyścić z błon i ścięgien. Pokroić w cienkie plastry, następnie w paseczki, a na koniec w kostkę. Do tak przygotowanego mięsa dodać jajo, przyprawę i pieprz; w razie potrzeby dodać sól. Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę bułki tartej. Nie zniechęcać się i nie dodawać więcej bułki, jeśli mieszanina będzie luźna. Zetnie się w trakcie smażenia :-).
W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz.
Z przygotowanej masy mięsnej, wilgotnymi rękami, uformować cztery jednakowe sznycelki. Opanierować je w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz