Lukier cytrynowy
Lukier to nic innego jak płyn z dodatkiem dużej ilości cukru pudru. Można go zrobić na bazie wody, białka, mleka, śmietany lub soków owocowych. Tym razem zrobiłam lukier cytrynowy. Mocno cytrynowy.
- sok z 1 cytryny
- 5 lub więcej łyżek cukru pudru
Cytrynę umyć i wyparzyć. Wycisnąć z niej sok. Sok przelać do rondelka i zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącego soku wsypać trzy łyżki cukru i dokładnie wymieszać. Po rozpuszczeniu i dokładnym rozprowadzeniu cukru dosypać czwartą łyżkę cukru i ponownie doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak postępować z pozostałymi łyżkami cukru.
Im więcej cukru zostanie dodane do lukru, tym bardziej będzie on gęsty, a po wyschnięciu biały i kruchy.
Komentarze
Prześlij komentarz