Szyszki ryżowe
Szyszki ryżowe to taki przysmak z dzieciństwa. Można je zrobić oczywiście z ryżu preparowanego oraz różnych składników smakowych takich jak kajmak, krówki, mleczne cukierki, toffi i wielu innych. Moje szyszki wyszły co prawda okrągłe, ale i tak smakowały wybornie :-).
- 90 g ryżu preparowanego
- 80 g masła
- 400 g kajmaku (masy krówkowej)
Masło podgrzać w rondelku, a następnie dodać do niego całą puszkę kajmaku. Mieszaninę gotować do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Zestawić z ognia, lekko przestudzić, a następnie dosypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Ręce lekko zwilżyć wodą i formować kulki lub szyszki. Gotowe umieścić w papilotkach.
Komentarze
Prześlij komentarz