Szyszki ryżowe

Szyszki ryżowe to taki przysmak z dzieciństwa. Można je zrobić oczywiście z ryżu preparowanego oraz  różnych składników smakowych takich jak kajmak, krówki, mleczne cukierki, toffi i wielu innych. Moje szyszki wyszły co prawda okrągłe, ale i tak smakowały wybornie :-).

  • 90 g ryżu preparowanego
  • 80 g masła
  • 400 g kajmaku (masy krówkowej)
Masło podgrzać w rondelku, a następnie dodać do niego całą puszkę kajmaku. Mieszaninę gotować do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Zestawić z ognia, lekko przestudzić, a następnie dosypać ryż preparowany i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Ręce lekko zwilżyć wodą i formować kulki lub szyszki. Gotowe umieścić w papilotkach. 

Komentarze

Popularne posty