Sałatka jarzynowa

Klasyk nad klasykami. Pojawia się niemal na każdym polskim stole zarówno w święta, uroczystości rodzinne lub imprezy okolicznościowe. Sałatka jarzynowa. Danie ponadczasowe. Każda gospodyni przygotowuje ją na swój własny sposób i z sobie tylko znanymi dodatkami. Dlatego u każdego w domu smakuje ona nieco inaczej.

W moim poście podam przepis na taką, którą robię ja, moja mama i robiła babcia. W moim uznaniu najlepsza :-). 

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 puszka groszku (240 g netto)
  • 4 jaja
  • 1/2 pora
  • 4 ogórki kwaszone
  • 1/2 jabłka
  • sól
  • pieprz 
  • 4 - 5 łyżek majonezu
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera również umyć i ugotować w obierkach. Jaja ugotować na twardo.
Ugotowane warzywa oraz jabłko obrać i wraz z ogórkami pokroić w drobną kostkę (u mnie wielkości około 4/4 mm). Jaja oraz pora również pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa, jabłko i jaja umieścić w misce. Dodać odcedzony groszek. Składniki wymieszać doprawiając solą i pieprzem. Na koniec dodać majonez (wedle uznania) i dokładnie wymieszać. Odstawić do tzw. przegryzienia się smaków.

Komentarze

Popularne posty