Golonka w piwie
Kolejne wcielenie golonki. Tym razem golonka pieczona w piwie na bazie gotowanej golonki. Szczerze mówiąc właśnie taka golonka przypadła mi do gustu i to bardzo. Polecam każdemu mięsożercy :-).
(na 2 porcje)- 2 gotowane golonki
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki musztardy stołowej
- 1/2 łyżki musztardy francuskiej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka wywaru z gotowania golonki
- 1 szklanka piwa
Z w/w składników - oprócz piwa i wywaru - przygotować marynatę i dokładnie natrzeć nią ugotowane golonki. Odstawić na godzinę.
Do naczynia żaroodpornego wlać piwo i wywar, a następnie włożyć golonki. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec jedną godzinę. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze 20 minut polewając golonki wywarem z dna naczynia.
Komentarze
Prześlij komentarz