Golonka w piwie

Kolejne wcielenie golonki. Tym razem golonka pieczona w piwie na bazie gotowanej golonki. Szczerze mówiąc właśnie taka golonka przypadła mi do gustu i to bardzo. Polecam każdemu mięsożercy :-).

(na 2 porcje)

  • 2 gotowane golonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki musztardy stołowej
  • 1/2 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
Z w/w składników - oprócz piwa i wywaru - przygotować marynatę i dokładnie natrzeć nią ugotowane golonki. Odstawić na godzinę.
Do naczynia żaroodpornego wlać piwo i wywar, a następnie włożyć golonki. Naczynie nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec jedną godzinę. Po tym czasie naczynie odkryć i piec jeszcze 20 minut polewając golonki wywarem z dna naczynia.

Komentarze

Popularne posty