Mizeria na słodko - kwaśno

Uwielbiam mizerię. Pod każdą postacią. Chociaż mizeria to w sumie ogórki, śmietana, sól i pieprz. Każda jej modyfikacja nie powinna być nazywana mizerią. Ale co tam? Dla mnie ogórki ze śmietaną to mizeria. Zdarza mi się, że czasami dokonuję jej modyfikacji. Czasem dodaję koperek, czasem cebulę. Innym razem czosnek. Tym razem dodatkami stały się ocet i sól.

(na 4 porcje)

  • 4 średnie ogórki szklarniowe
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki gorącej wody
  • sól
  • pieprz
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tzw. mandolinie. Dodać jedną łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Następnie odcisnąć je.
W filiżance, w gorącej wodzie rozpuścić cukier. Dodać do niego ocet i dokładnie wymieszać.
Do odciśniętych ogórków dodać śmietanę. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać. Następnie wlać zaprawę octową i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Komentarze

Popularne posty