Gruszka z gorgonzolą w cieście francuskim
Doskonała przystawka, a nawet danie główne. Oczywiście jeśli lubicie ser i boczek na słodko. Do dania użyłam średniej wielkości gruszek, sera gorgonzola, orzechów włoskich i wędzonego, parzonego boczku. Pycha :-).
(na 2 - danie główne lub 4 porcje - przystawka)- 2 średniej wielkości gruszki
- ciasto francuskie
- 150 g wędzonego, parzonego boczku
- spora garść orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 150 g gorgonzoli
- pieprz
- oliwa do skropieni
- 1 jajo
Orzechy zalać mlekiem i zagotować. Gotować 5 minut, odcedzić, wystudzić i posiekać.
Boczek pokroić w drobną kostkę. Wymieszać go z orzechami i gorgonzolą. Doprawić do smaku pieprzem.
Gruszki dokładnie umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne - zrobić dość spory dołek. Do każdej połówki włożyć sporą ilość farszu. Skropić oliwą.
Ciasto francuskie podzielić na 4 części. W każdą z nich zawinąć połówkę gruszki, tak aby ciasto nie zachodziło na wierzch gruszki.
Tak przygotowane gruszki przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować rozkłóconym jajem i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 30 - 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz