Barszcz ukraiński
Lubię tę zupę. Nieraz pojawiała się na szkolnych obiadach. Postanowiłam więc po latach odtworzyć jej smak. Myślę, że wyszła mi bardzo dobrze. Nawet MD, który nie przypominał sobie, czy kiedykolwiek ją jadł stwierdził, że bardzo mu smakuje.
- 800 g żeberek wieprzowych
- 4 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 szklanka fasoli Jaśki
- 1/3 główki kapusty
- 0,5 kg buraków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki mleka lub śmietanki 18%
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 1 łyżka mąki
- 2 - 2,5 l wody
Dzień wcześniej namoczyć fasolę.
Żeberka umieścić w garnku, zalać wodą, dodać marchew, pietruszkę, selera, cebulę, czosnek, pół łyżki soli, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotować do miękkości, usuwając zbierające się szumy. W międzyczasie w osobnym garnku ugotować w wodzie, w której się moczyła, fasolę. W trakcie gotowania dodać pół łyżeczki soli.
Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Kapustę posiekać w paski o szerokości około 1 cm.
Z garnka z gotująca się zupą wyjąć warzywa i przyprawy. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki i ponownie umieścić w wywarze. Następnie dodać buraczki i gotować, aż będą miękkie. W kolejnym kroku do zupy dodać kapustę i fasolę wraz z wodą, w której się gotowała. Zupę doprawić do smaku solą, cukrem, dodać koncentrat pomidorowy i mleko. W małym słoiczku rozmieszać trochę zimnej wody i łyżkę mąki. Zawiesinę wlać do zupy i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz