Sok z aronii
Aronia to cudowny owoc. Jest bogatym źródłem wielu składników tak niezbędnych dla zdrowia człowieka. Zaliczają się do nich: bioflawonoidy i flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, witaminy: C, B2, B3, E.
Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na starzenie się skóry i całego organizmu. Korzystnie wpływają na naczynia krwionośne - wzmacniają je i zwiększają ich elastyczność. Pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Przetwory z aronii zalecane są przy chorobach oczu - mogą opóźnić i wspomóc leczenie zaćmy i jaskry. Ponadto spożywanie aronii i jej przetworów łagodzą skutki chemio- i radioterapii.
Dlatego jeśli macie możliwość to warto nie tylko spożywać aronię i jej przetwory, ale także pokusić się o samodzielne przygotowanie z niej choćby soku.
- 1 kg aronii
- 750 g cukru
- 0,5 l wody
- sok z 2 cytryn
Komentarze
Prześlij komentarz