Sok z aronii

Aronia to cudowny owoc. Jest bogatym źródłem wielu składników tak niezbędnych dla zdrowia człowieka. Zaliczają się do nich: bioflawonoidy i flawonoidy, czyli przeciwutleniacze, żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, witaminy: C, B2, B3, E.

Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na starzenie się skóry i całego organizmu. Korzystnie wpływają na naczynia krwionośne - wzmacniają je i zwiększają ich elastyczność. Pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Przetwory z aronii zalecane są przy chorobach oczu - mogą opóźnić i wspomóc leczenie zaćmy i jaskry. Ponadto spożywanie aronii i jej przetworów łagodzą skutki chemio- i radioterapii.

Dlatego jeśli macie możliwość to warto nie tylko spożywać aronię i jej przetwory, ale także pokusić się o samodzielne przygotowanie z niej choćby soku. 










  • 1 kg aronii
  • 750 g cukru
  • 0,5 l wody
  • sok z 2 cytryn
Aronia jest cierpka w smaku. Oznacza to, że  przetwory z niej wykonane mogą również takie być. Aby tego uniknąć należy je przebrać, opłukać, a następnie zamrozić - minimum 24 godziny. Po tym czasie owoce umieścić w garnku, zalać wodą i gotować około 50 minut. Następnie powstały sok odcedzić od owoców. Owoce można dodatkowo wycisnąć (ja robiłam to na ręcznej prasce do serów, ale można na sicie). Odzyskany sok dolać do przecedzonego :-), dodać cukier i sok z cytryn i gotować do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Gorący sok przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, a następnie pasteryzować przez 15 minut w piekarniku, w temperaturze 120 stopni C.

Komentarze

Popularne posty