Konfitura mango - malina
Mango, malina - cudowne owoce. Czy można je połączyć w jedną całość np. konfiturę? Otóż tak. Konfitura wyszła niesłychanie pyszna. Pomysł aby ją stworzyć podsunął mi MD. Zainspirowała Go czekolada mango - malina. Nie muszę chyba dodawać, że do przygotowania konfitury przystąpiłam z wielkim zapałem. A efekt, jak już wspomniałam, ekstra :-).
- 300 g malin
- 2 duże mango (waga po oczyszczeniu około 500 g)
- 300 g cukru
- 150 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki pektyn
Maliny przejrzeć i posegregować na miękkie i twardsze. Dobrze składałoby się, aby jednych i drugich było mniej więcej po połowie. Te miękkie umieścić w garnku.
Mango obrać i pokroić w kostkę. Je również podzielić na połówki. Jedną dodać do garnka z miękkimi malinami. Dosypać do niego pektyny i wlać 150 ml wody. Dokładnie wymieszać i wstawić na gaz. Gotować przez trzy minuty delikatnie mieszając. Następnie dodać pozostałe mango i ponownie gotować przez dwie minuty. Do gotującej się konfitury dosypać cukier. Całość zagotować. Dodać pozostałe maliny i ponownie delikatnie mieszając gotować przez dwie minuty.
Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz