Sałatka z pomidorów i brokułów

Pomidory i brokuł. Piękne połączenie. Czerwony i zielony z dodatkiem białego i żółtego. Piękna kompozycja i to nie tylko kolorystyczna, ale głównie smakowa. Próbujcie, zmieniajcie lub dokładajcie inne dodatki. Eksperymentujcie z innymi smakami :-).

Sałatka doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs. Można ją również potraktować jako samodzielne danie.

  • 1 duży brokuł
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki majonezu
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 - 3 ząbków czosnku
  • 150 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente. Odcedzić i przestudzić.
Pomidory umyć i pokroić w ósemki lub dwunastki.
Z majonezu, śmietany, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku zrobić sos.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Pomidory ułożyć na wysokim półmisku. Delikatnie posolić. Na pomidorach ułożyć różyczki brokuła. Całość polać sosem czosnkowym i posypać startym serem.

Komentarze

Popularne posty