Sałatka z pomidorów i brokułów
Pomidory i brokuł. Piękne połączenie. Czerwony i zielony z dodatkiem białego i żółtego. Piękna kompozycja i to nie tylko kolorystyczna, ale głównie smakowa. Próbujcie, zmieniajcie lub dokładajcie inne dodatki. Eksperymentujcie z innymi smakami :-).
Sałatka doskonale pasuje do pieczonych i grillowanych mięs. Można ją również potraktować jako samodzielne danie.
- 1 duży brokuł
- 5 pomidorów
- 2 łyżki majonezu
- 200 ml śmietany 18%
- 2 - 3 ząbków czosnku
- 150 g żółtego sera
- sól
- pieprz
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente. Odcedzić i przestudzić.
Pomidory umyć i pokroić w ósemki lub dwunastki.
Z majonezu, śmietany, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku zrobić sos.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
Pomidory ułożyć na wysokim półmisku. Delikatnie posolić. Na pomidorach ułożyć różyczki brokuła. Całość polać sosem czosnkowym i posypać startym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz