Langosz

Langosz to węgierski placek drożdżowo - ziemniaczany lub drożdżowy, smażony w głębokim oleju. Najczęściej podawany ze śmietaną, czosnkiem i żółtym serem. Można podawać go jednak z różnymi innymi dodatkami - tak jak w moim przypadku. Modyfikacja jest jak najbardziej wskazana. Zróbcie, a nie pożałujecie :-).

Z poniższych składników na ciasto wyszło mi 6 langoszy. Można zrobić jednak trochę mniejsze.

(na 6 porcji)

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g puree ziemniaczanego
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Okrasa czosnkowa:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Dodatki:

  • śmietana 18%
  • ser żółty
  • szynka szwarcwaldzka
  • pomidory suszone
  • rukola
Mleko podgrzać. Do 100 ml dodać cukier, drożdże i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, sól, mleko, puree ziemniaczane i wyrośnięty zaczyn umieścić w misie robota kuchennego. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki oleju. Gotowe ciasto odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 6 lub więcej części. Z każdej części uformować kulkę, a następnie rozciągnąć je na kształt koła lub prostokąta. Pozostawić na kilka minut, aby lekko podrosły.
Gotowe placki smażyć na złoty kolor w głębokim oleju nagrzanym do 170 stopni C - najlepiej robić to we frytownicy. Po usmażeniu placki odsączyć na ręczniku papierowym i lekko przestudzić.
Z czosnku przeciśniętego przez praskę, oleju, wody i soli zrobić pastę.
Na przestudzone placki nałożyć śmietanę. Skropić ją pastą czosnkową. Następnie posypać startym żółtym serem. Na wierzch nałożyć kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej, trochę rukoli i kilka suszonych pomidorów.

Komentarze

Popularne posty