Langosz
Langosz to węgierski placek drożdżowo - ziemniaczany lub drożdżowy, smażony w głębokim oleju. Najczęściej podawany ze śmietaną, czosnkiem i żółtym serem. Można podawać go jednak z różnymi innymi dodatkami - tak jak w moim przypadku. Modyfikacja jest jak najbardziej wskazana. Zróbcie, a nie pożałujecie :-).
Z poniższych składników na ciasto wyszło mi 6 langoszy. Można zrobić jednak trochę mniejsze.
(na 6 porcji)Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200 g puree ziemniaczanego
- 350 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
Okrasa czosnkowa:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
Dodatki:
- śmietana 18%
- ser żółty
- szynka szwarcwaldzka
- pomidory suszone
- rukola
Mleko podgrzać. Do 100 ml dodać cukier, drożdże i 4 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę, sól, mleko, puree ziemniaczane i wyrośnięty zaczyn umieścić w misie robota kuchennego. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 2 łyżki oleju. Gotowe ciasto odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 6 lub więcej części. Z każdej części uformować kulkę, a następnie rozciągnąć je na kształt koła lub prostokąta. Pozostawić na kilka minut, aby lekko podrosły.
Gotowe placki smażyć na złoty kolor w głębokim oleju nagrzanym do 170 stopni C - najlepiej robić to we frytownicy. Po usmażeniu placki odsączyć na ręczniku papierowym i lekko przestudzić.
Z czosnku przeciśniętego przez praskę, oleju, wody i soli zrobić pastę.
Na przestudzone placki nałożyć śmietanę. Skropić ją pastą czosnkową. Następnie posypać startym żółtym serem. Na wierzch nałożyć kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej, trochę rukoli i kilka suszonych pomidorów.
Komentarze
Prześlij komentarz