Krem z brokułów z pulpecikami
Zupy krem, to idealne pierwsze danie, a jeśli podać je z pulpecikami, pasztecikami lub drożdżowymi paluchami, mogą się stać pełnowartościowym i pożywnym posiłkiem.
(na 4 porcje)- 1 kg brokułów
- 1 marchew
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 0,5 pora
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego
- 135 - 150 g serka typu Philadelphia
- sól
- pieprz
- 2 l wody
- 500 g mięsa drobiowego lub wieprzowego
- 1 jajo
Do garnka wlać 2 l wody, dodać marchew, pietruszkę, selera i pora. Doprawić solą i ugotować wywar. Warzywa chwilowo wyjąć - przydadzą się
Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać jajo i ponownie wyrobić. Z gotowej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. We wcześniej ugotowanym wywarze partiami gotować pulpeciki. Gotować je około 4 minut, następnie wyjąć z wywaru.
W nowym garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim drobno pokrojoną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalać wywarem. Dodać brokuła i gotować do miękkości. Następnie do garnka dodać wyjęte wcześniej warzywa i wszystko dokładnie zblendować. Musi powstać gładki krem.
Do tak przygotowanej zupy dodać serek Philadelphia. Dobrze wymieszać, tak aby serek się rozpuścił. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec włożyć do niej pulpeciki.
Komentarze
Prześlij komentarz