Krem z brokułów z pulpecikami

Zupy krem, to idealne pierwsze danie, a jeśli podać je z pulpecikami, pasztecikami lub drożdżowymi paluchami, mogą się stać pełnowartościowym i pożywnym posiłkiem. 

(na 4 porcje)
  • 1 kg brokułów
  • 1 marchew
  • 1/4 selera
  • 1 pietruszka
  • 0,5 pora
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 135 - 150 g serka typu Philadelphia
  • sól
  • pieprz
  • 2 l wody
  • 500 g mięsa drobiowego lub wieprzowego
  • 1 jajo
Do garnka wlać 2 l wody, dodać marchew, pietruszkę, selera i pora. Doprawić solą i ugotować wywar. Warzywa chwilowo wyjąć - przydadzą się
Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać jajo i ponownie wyrobić. Z gotowej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. We wcześniej ugotowanym wywarze partiami gotować pulpeciki. Gotować je około 4 minut, następnie wyjąć z wywaru. 
W nowym garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim drobno pokrojoną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalać wywarem. Dodać brokuła i gotować do miękkości. Następnie do garnka dodać wyjęte wcześniej warzywa i wszystko dokładnie zblendować. Musi powstać gładki krem.
Do tak przygotowanej zupy dodać serek Philadelphia. Dobrze wymieszać, tak aby serek się rozpuścił. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec włożyć do niej pulpeciki.

Komentarze

Popularne posty