Konfitura wiśniowa

Wiśnie, to najbardziej wdzięczne, moim zdaniem, owoce do przygotowania przetworów. Dżemy, konfitury, kompoty, kandyzowane, czy suszone. Prawda, że dużo możliwości? W tym poście przepis na konfiturę wiśniową.

  • 2 kg wydrylowanych wiśni (2,5 kg z pestkami)
  • 700 g cukru
Wiśnie umyć i wydrylować. Następnie zasypać cukrem, wymieszać i wstawić na kuchenkę. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 1 godziny. Wyłączyć i pozostawić do następnego dnia. 
W kolejnych dniach (3 - 4 dni) ponawiać czynność gotowania - smażenia wiśni. W trakcie tego procesu konfiturę należy często, ale delikatnie mieszać. Chodzi o to aby nie rozbić nadmiernie wiśni. Wiśnie w trakcie długotrwałego smażenia powinny pięknie odparować, a przez to zagęścić się. 
Tak przygotowaną konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C na około 15 minut.

Komentarze

Popularne posty