Pierogi z kurczakiem i szpinakiem
Ponownie pierogi na blogu. Cóż bardzo je lubię. Nie lubię ich tylko lepić. Szczerze mówiąc bardzo nie lubię, ale od czasu do czasu nawet ja się poświęcam ;-). Tym razem pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. Ale to nie wszystko. W internecie, niestety nie pamiętam na jakiej stronie, znalazłam przepis na ciasto pierogowe. Trochę inny niż znane mi do tej pory. To ciasto na maślance. Trochę mnie zadziwiło, ale spróbowałam i voila powstało. Bardzo miękkie i delikatne i w trakcie obróbki, i po ugotowaniu. Polecam spróbować. Do tego pyszne skwareczki, czego chcieć więcej ;-)?
Ciasto na maślance:- 300 ml maślanki
- 450 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz szpinakowo - drobiowy:
- 3 nogi z kurczaka (ugotowane)
- 1 szalotka
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- sól
- pieprz
Mąkę przesiać i przesypać do misy robota kuchennego, oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie, ale jeśli jest inna możliwość to trzeba korzystać. Do mąki dodać sól, maślankę i roztopione masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą - niekoniecznie i odstawić aby wypoczęło.
W trakcie, gdy ciasto wypoczywa zrobić farsz. Oddzielić mięso od kości i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę, następnie dodać do niej posiekany szpinak i również go podsmażyć. Następnie szpinak wystudzić. Przełożyć do miski z mięsem kurczak, dodać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku pieprzem i w razie potrzeby solą. Farsz musi być bardzo wyraźny w smaku. Dokładnie wymieszać.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, za pomocą szklanki lub innego sprzętu wykroić koła i na każdy krążek wykładać farsz. Ja staram się upchać do pierogów, jak najwięcej farszu. Muszą być pękate :-). Pierogi odkładać na oprószoną mąką stolnicę, a następnie gotować partiami w osolonej wodzie. Do wody można dolać kilka łyżek oleju, Ograniczy to trochę sklejanie się pierogów. Ugotowane pierogi podawać ze skwarkami lub cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz