Deser truskawkowy z chia

Tym razem połączenie truskawek :-), galaretki i chia. Moim zdaniem idealny deser na upały. Może być również świetnym dodatkiem do lodów. Próbujcie :-).

  • 1  - 1,5 kg truskawek
  • 2 galaretki czerwone (u mnie poziomkowa i malinowa)
  • 800 ml wody + 2 łyżki
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 5 łyżek chia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • około 8 herbatników
Truskawki umyć, usunąć szypułki i wysuszyć.
Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody i odstawić do napęcznienia.
W rondelku zagotować mleczko kokosowe, dodać cukier. Wyłączyć gaz i dodać nasiona chia oraz napęczniałą żelatynę. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Na dno keksówki wylać kilka łyżek wystudzonej galaretki. Wstawić na chwilę do lodówki, aby galaretka zastygła. Następnie nałożyć przygotowane truskawki. Całość zalać pozostałą galaretką. Dobrze aby truskawki lekko wystawały. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. W kolejnym etapie nałożyć na zastygniętą galaretkę wystudzone mleczko z chia. Rozsmarować równo i ułożyć herbatniki. Ponownie wstawić do lodówki.
Aby deser wyjąć z foremki warto włożyć ją na 5 sekund do gorącej wody.

Komentarze

Popularne posty