Ciastka z marmoladą

Rozpływające się w ustach kruche ciastko z marmoladą. Kto ich nie lubi? Te w sklepach, ale nie tylko są karbowane. Moje są gładkie. Robiłam aż z czterech porcji - przeznaczone były na prezent - i nie miałam sił wyciskać ciasta z worka cukierniczego. Zresztą szybko zrezygnowałam, jak jeden worek pękł. Brak karbowanie w niczym nie ujmuje ich smaku :-).

Na podorędziu mam zawsze marmoladę. Tym razem o smaku różanym. Moja ulubiona.

(na około 40 ciastek)

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • kilka łyżek marmolady

Masło wyjąć kilka godzin wcześniej z lodówki. Musi mieć temperaturę pokojową. Tak przygotowane umieścić w misie robota kuchennego lub miksera i utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i nadal ucierać. Następnie wbić jajo i żółtko, dolać ekstrakt z wanilii i miksować. 
Do maślanej masy wsypywać sól i partiami przesiane mąki. Dokładnie zmiksować. 
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć i za pomocą małej łyżeczki lub wykrawaczki do kulek owocowych zrobić małe wgłębienie. Do każdego wgłębienia nałożyć trochę marmolady. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 12 do 15 minut, aż ciastka lekko się zezłocą.

Komentarze

Popularne posty