Bajgle śniadaniowe z polędwiczkami i jajem sadzonym
Bajgle to takie "bułki z dziurką", a tak na serio to rodzaj żydowskiego pieczywa drożdżowego w kształcie pierścienia. Nie mylić z obwarzankiem. Tym razem kanapki przygotowałam z gotowych bajgli, ale mam już w planie upiec własne :-).
(na 2 porcje)- 2 bajgle
- masło
- 2 plastry sera żółtego
- 4 panierowane polędwiczki z kurczaka
- 2 jaja
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka majonezu
- garść rukoli
- sól
- pieprz
Bajgle przekroić i posmarować masłem. Następnie ułożyć je posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni i zrumienić. W międzyczasie na drugiej patelni zrobić jaja sadzone - najlepsze są te z płynnym żółtkiem. Po ich zdjęciu podgrzać polędwiczki.
W małej miseczce wymieszać ze sobą majonez i keczup.
Przystąpić do składanie kanapek. Na dolną część bajgla nałożyć plaster sera żółtego, następnie 2 polędwiczki. Posmarować je sosem majonezowo - keczupowym. Nałożyć jajo, a na nie połowę porcji rukoli. Przykryć wierzchem bajgla.
Komentarze
Prześlij komentarz