Powidła czereśniowe

Kolejne owoce lata - czereśnie. Najlepiej smakują prosto z drzewa. Ale można je zachować na jesienno - zimowy okres. Doskonały jest kompot z czereśni, ale nie tylko. Ja postanowiłam zrobić powidła. Tak powidła. Powidła można zrobić z różnych owoców. Najbardziej znane są ze śliwek, ale z czereśni smakują równie rewelacyjnie. Osobiście uważam, że czereśniowe są nawet lepsze.

Aby je zrobić potrzebne są czereśnie, cukier i trochę czasu :-).

  • 8 kg czereśni
  • 800 g cukru
Czereśnie umyć i wydrylować. Następnie umieścić w dużym garnku, najlepiej z nieprzywieralną powierzchnią. Zasypać połową cukru i wstawić na palnik. Zagotować. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 1 godziny. Wyłączyć gaz. Masa czereśni powinna pięknie się zredukować. Dalsze gotowanie należy przeprowadzić następnego dnia. Ponownie czereśnie zagotować, dodać pozostały cukier, zmniejszyć ogień, gotować - smażyć przez 1 godzinę. Wyłączyć gaz. Smażenie czereśni prowadzić przez kolejne 2 do 3 dni. Masa powinna być gęsta, pięknie wysmażona i lśniąca. Gotowe powidła umieścić w wyparzonych słoiczkach, a następnie pasteryzować w piekarniku, w temperaturze 140 stopni C przez 15 minut. Pasteryzację można przeprowadzić w garnku z wodą, jednak sposób z piekarnikiem jest prostszy.

Komentarze

Popularne posty