Lody truskawkowe
Lato już tuż za rogiem. Gorąc leje się z nieba więc lody to najlepsze, co można zaserwować. "Zimne lody dla ochłody" - cytat z plażowego klasyka. Ale jakież to prawdziwe, dlatego warto zrobić doskonałe lody w domu. Ja mam maszynkę do lodów, ale bez niej również można zrobić idealne lody. Popróbujcie. Warto.
Tym razem lody truskawkowe. W końcu mamy sezon na te pyszne owoce :-).
- 250 ml śmietanki 30%
- 150 g słodzonego mleka skondensowanego
- 200 g truskawek
- 6 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki miodu
Truskawki umyć, usunąć szypułki i zblendować.
Śmietankę ubić za pomocą miksera. Gdy lekko zgęstnieje dodać mleko skondensowane i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać mus truskawkowy, sok z cytryny i miód. Wymieszać. Wlać do pojemnika maszyny do lodów i nastawić na 75 minut. Po tym czasie wyłożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Bez maszyny:
Ubić śmietankę, dodać do niej mleko skondensowane i wymieszać. Następnie dodać mus truskawkowy, sok z cytryny, miód i delikatnie wymieszać. Mieszaninę przelać do wyższego naczynia i wstawić na minimum 3 godziny do zamrażarki. Co pół godziny mieszać, aby lody były puszyste.
Komentarze
Prześlij komentarz