Dżem truskawkowo - rabarbarowy
Nadszedł czas na przetwory. Wekowanie zacznę od owoców, które pojawiają się najwcześniej, czyli od truskawek. Idealnym dodatkiem do truskawek jest rabarbar. Sam w sobie jest kwaśny i dzięki temu podkreśla smak truskawek.
- 750 g truskawek
- 250 g rabarbaru
- 500 g cukru
Truskawki i rabarbar umyć. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je w ćwiartki. Dwie garści odłożyć, a resztę umieścić w garnku, dodać połowę cukru i smażyć. Smażyć około 1,5 godziny.
Rabarbar obrać i pokroić w kawałki około 1,5 cm. Zasypać kilkoma łyżkami cukru i odstawić.
Do usmażonych truskawek dodać rabarbar wraz z powstałym sokiem i resztę cukru. Smażyć około 30 minut. Po tym czasie dodać pozostawione truskawki i smażyć jeszcze 30 minut.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić, a następnie pasteryzować 15 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C.
Komentarze
Prześlij komentarz