Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback to wywodzące się ze Szwecji danie. Aby przygotować to danie wystarczy ponacinać w plastry ziemniaki, przyprawić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Cudownie się upieką. Z zewnątrz będą chrupiące i złociste, a wewnątrz miękkie. Hasselbacki można również podrasować dodając do nich ser żółty, wędzony boczek, salami i co tam komu do głowy przyjdzie.

Moje zrobiłam z dodatkiem właśnie żółtego sera i boczku, a po upieczeniu podałam je z sosem pieprzowym.

(na 2 porcje)
  • 6 średnich, podłużnych ziemniaków
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • kilka plastrów żółtego sera
  • oliwa lub olej
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki soli
Młode ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować szczoteczką, stara obrać.
Rozmaryn posiekać i wymieszać z solą.
Przygotowane wcześniej ziemniaki ponacinać, co 3 mm w plastry. Należy uważać, aby nie przeciąć do końca ziemniaków. Ja ziemniaki umieściłam między dwiema rękojeściami płaskich noży. Po nacięciu każdego ziemniaka skropić oliwą lub olejem, a następnie delikatnie, aby nie rozerwać, natrzeć solą i rozmarynem. Odstawić na chwilę.
Plastry boczku i sera pokroić w takie kawałki aby można je było powkładać między plasterki ziemniaków. Ser z boczkiem wkładać naprzemiennie do ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, skropić oliwą lub olejem i wstawić na 60 minut do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.

Komentarze

Popularne posty