Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe zna każdy. Ile kucharek, ilu cukierników czy piekarzy tyle przepisów na doskonałe drożdżowe. Tym razem też nie będzie inaczej :-). Idealne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Sezon na to warzywo, a tak warzywo, trwa w najlepsze więc i u mnie nie może zabraknąć rabarbaru. A w połączeniu z ciastem drożdżowym i kruszonką - no cóż "niebo w gębie". Spróbujcie, a nie pożałujecie.

(blaszka 40/25 cm)

Ciasto drożdżowe:

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru + 4 łyżki
  • 2 jaja
  • 350 ml mleka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • 750 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki wielkości około 1,5 cm. Następnie zasypać 4 łyżkami cukru i odstawić.
Podgrzać mleko.
W misie robota kuchennego lub miksera umieścić drożdże 1/4 szklanki cukru, 5 łyżek mąki i 100 ml ciepłego mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do misy dodać pozostałą mąkę, cukier (3/4 szklanki), jaja szczyptę soli i pozostałe mleko. Załączyć robota lub mikser i wszystko dobrze wyrobić. Na koniec wlać roztopione masło i ponownie wyrabiać przez kilka minut. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być. Im gęstsze ciasto tym później wychodzi twardszy placek. Wyrobione ciasto odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W czasie, gdy ciasto garuje przygotować kruszonkę. W miseczce wymieszać mąkę i cukier, następnie dodać pokrojone w kawałki zimne masło i ręcznie wyrobić. Kruszonka ma, jak sama nazwa wskazuje kruszyć się - nie może mieć konsystencji gładkiego ciasta.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie rozprowadzić po blaszce, wyrównać powierzchnię. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć rabarbar, a następnie całość obsypać kruszonką.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Komentarze

Popularne posty