Smażony żółty ser
Chrupiący z zewnątrz, ciągnący się w środku. Smażony żółty ser. Danie z kuchni naszych południowych Sąsiadów. Bardzom często taki serek serwowany jest z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką. Można jednak najeść się tylko serem i surówką :-).
(na 2 porcje)- 300 g żółtego sera, najlepiej gouda
- 3 jaja
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- olej do smażenia
Ser powinien być w jednym kawałku, tak aby można go było przeciąć na pół. Pojedynczy plaster musi mieć grubość około 1 do 1,5 cm.
Bułkę tartą wymieszać z ostrą papryką. Jaja rozkłócić.
W wysokiej patelni rozgrzać olej. Musi być go tyle, aby podczas smażenia sięgał do połowy wysokości plastra sera.
Każdy plaster sera trzykrotnie obtoczyć w jaju i bułce tartej. Im dokładniej to zostanie zrobione, tym pewniejsze jest, że w trakcie smażenia nie wycieknie topiący się ser.
Opanierowany ser smażyć na złoto z obu stron.
Komentarze
Prześlij komentarz