Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem to jedno z szybszych dań. Można go zrobić w wersji bezmięsnej lub tak jak ja z dodatkiem wędzonego, parzonego boczku. Nie ukrywam wraz z MD jesteśmy mięsożercami i nawet niewielka ilość musiała się znaleźć w takim makaronie :-).
(na 4 porcje)- 500 g makaronu (u mnie rurki)
- 100 g wędzonego parzonego boczku
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 małe szalotki lub 1 średnia
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera żółtego (twardego)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Szpinak rozmrozić i odcedzić nadmiar płynu na sicie.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, zostawiając szklankę wody po gotowaniu.
W czasie, gdy makaron się gotuje w wysokiej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać pokrojony w paski boczek. Smażyć do lekkiego zrumienienia boczku. Dodać szpinak i mieszając smażyć, aż odparuje woda. Następnie dodać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać połowę startego na tarce o drobnych oczkach żółtego sera. Ponownie wszystko wymieszać. Dodać ugotowany makaron. Gdyby okazało się, że danie jest zbyt suche podlać wodą pozostawioną z gotowania makaronu. Oczywiście w razie potrzeby skorygować smak. Gotowe danie posypać pozostałym startym żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz