Ciasto francuskie z sosem pomidorowym, kiełbaską i mozzarellą
Kiedy brakuje pomysłu na szybki i smaczny posiłek, doskonale sprawdzi się ciasto francuskie. Dzisiaj może nie takie szybkie danie, bo chwilę trzeba poświęcić na przygotowanie sosu, ale smaczne i co istotne sycące :-).
Niestety ciasto kupuję, ale tylko dlatego, że zrobienie samemu zajmuje za dużo czasu. Może kiedyś ... ;-)
(na 6 sztuk)- 1 ciasto francuskie
- 6 kiełbasek (1 około 10 cm długości)
- 1,5 mozzarelli
- jajo
- sezam biały i czarny
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów (najlepsze krojone)
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki bazylii
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około minuty. Dodać pomidory z puszki i smażyć wszystko do momentu odparowanie wody. Sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Wymieszać i przestudzić. Taki sos można zrobić wcześniej i jeszcze gorący umieścić z wyparzonym słoiczku. W lodówce może postać do 7 dni.
Ciasto francuskie przekroić na 6 kawałków. Każdy płat ciasta posmarować sosem pomidorowym, tak aby dookoła pozostał około 1 cm wolnego. Na środku ułożyć kiełbaskę, na nią nałożyć mozzarellę i dokładnie skleić płaty. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nakłuć widelcem posmarować rozkłóconym jajem, posypać mieszanką białego i czarnego sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz