Ciasto francuskie z sosem pomidorowym, kiełbaską i mozzarellą

Kiedy brakuje pomysłu na szybki i smaczny posiłek, doskonale sprawdzi się ciasto francuskie. Dzisiaj może nie takie szybkie danie, bo chwilę trzeba poświęcić na przygotowanie sosu, ale smaczne i co istotne sycące :-).

Niestety ciasto kupuję, ale tylko dlatego, że zrobienie samemu zajmuje za dużo czasu. Może kiedyś ... ;-)

(na 6 sztuk)

  • 1 ciasto francuskie
  • 6 kiełbasek (1 około 10 cm długości)
  • 1,5 mozzarelli
  • jajo
  • sezam biały i czarny
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów (najlepsze krojone)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki bazylii
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Zeszklić, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć około minuty. Dodać pomidory z puszki i smażyć wszystko do momentu odparowanie wody. Sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Wymieszać i przestudzić. Taki sos można zrobić wcześniej i jeszcze gorący umieścić z wyparzonym słoiczku. W lodówce może postać do 7 dni.
Ciasto francuskie przekroić na 6 kawałków. Każdy płat ciasta posmarować sosem pomidorowym, tak aby dookoła pozostał około 1 cm wolnego. Na środku ułożyć kiełbaskę, na nią nałożyć mozzarellę i dokładnie skleić płaty. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka nakłuć widelcem  posmarować rozkłóconym jajem, posypać mieszanką białego i czarnego sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.

Komentarze

Popularne posty