Ciastka francuskie z prażonymi jabłkami

Kolejny w miarę szybki do przygotowania deser. Ciastka z ciasta francuskiego z prażonymi jabłkami. Będzie to naprawdę szybkie danie, jeśli jabłka przygotujemy wcześniej i zawekujemy je. Mi zdarza się robić prażone jabłka na bieżąco - najczęściej wtedy, gdy nie zjemy jabłek i zaczynają tracić na swojej atrakcyjności ;-).

(na 6 ciastek)

  • 12 czubatych łyżek prażonych jabłek
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 jajo
  • cukier kryształ do posypania
Przygotować jabłka zgodnie z tym przepisem. Jeśli są przygotowywane na bieżąco należy wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić na sześć prostokątów. Na każdy z nich nałożyć po dwie łyżki jabłek. Ciasto złożyć na pół i skleić brzegi. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajem. Delikatnie nakłóć widelcem wierzch ciastek i posypać je cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec przez 20 minut.

Komentarze

Popularne posty