Galaretkowy tort

Nie bardzo wiedziałam, jak nazwać ten tort. W masie do przekładania pojawiły się galaretki, dlatego padło na "galaretkowy". Szybka wersja ciasta biszkoptowego idealna na święta, imieniny, urodziny lub bez okazji :-).






















Ciasto na biszkopt:
  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 5,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa śmietanowo - galaretkowa:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 l śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 śmietan - fixy
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego (może być każdy inny:-))
Zagotować wodę. Do dwóch oddzielnych miseczek wsypać galaretki. Do każdej miski wlać 1,5 szklanki gorącej wody. Wymieszać. I odstawić do zastygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek i  umieścić w misie robota lub miksera. Ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania, ciągle ubijając, łyżka po łyżce dodawać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i sztywna dodawać po jednym żółtka - ciągle ubijać.
Mąki i proszek przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (u mnie średnica 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec przez 20 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i spuścić z wysokości 60 cm na blat. Pozostawić do wystudzenia.
Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę - ja pocięłam je przy pomocy łyżki; kawałki wyszły różnej wielkości i o bardzo nieregularnych kształtach. 
Śmietankę i mascarpone umieścić w misie robota lub miksera. Ubijać na średnich obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan - fixy. Odłożyć 5 łyżek masy śmietanowej, a resztę delikatnie wymieszać z rozdrobnioną galaretką - pozostawić trochę każdego koloru galaretki do udekorowania wierzchu tortu.
Biszkopt przekroić na 3 części.
Wierzch ułożyć na paterze (będzie spodem ciasta). Rozsmarować na nim dżem truskawkowy oraz  połowę masy śmietanowo - galaretkowej. Przykryć środkowym krążkiem biszkoptu i wyłożyć pozostałą część masy. Ponownie rozsmarować. Przykryć trzecim krążkiem (spodem biszkoptu). Całe ciasto posmarować owymi odłożonymi pięcioma łyżkami masy śmietanowej. Wierch udekorować pozostawioną galaretką.

Komentarze

Popularne posty