Buraczki na zimno

Buraczki to doskonały dodatek do obiadu. Na ciepło - zasmażane, czy na zimno idealnie komponują się z kotletem mielonym, pieczenią, kaczką, czy królikiem. Można je dodawać do surówek lub sałatek. Tym razem podałam je jako dodatek do kaczki :-). Polecam.

  • 6 średnich buraków
  • 2 małe szalotki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki octu jabłkowego
Buraki umyć, nie obierać, ugotować i wystudzić. Następnie obrać (najlepiej robić to w rękawicach) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do buraków. Delikatnie wymieszać dodając olej. Następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Znów wymieszać. W razie potrzeby można dodać więcej octu lub cukru. Gotowe buraczki odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby się smaki przegryzły.

Komentarze

Popularne posty