Buraczki na zimno
Buraczki to doskonały dodatek do obiadu. Na ciepło - zasmażane, czy na zimno idealnie komponują się z kotletem mielonym, pieczenią, kaczką, czy królikiem. Można je dodawać do surówek lub sałatek. Tym razem podałam je jako dodatek do kaczki :-). Polecam.
- 6 średnich buraków
- 2 małe szalotki
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki octu jabłkowego
Buraki umyć, nie obierać, ugotować i wystudzić. Następnie obrać (najlepiej robić to w rękawicach) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do buraków. Delikatnie wymieszać dodając olej. Następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem. Znów wymieszać. W razie potrzeby można dodać więcej octu lub cukru. Gotowe buraczki odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby się smaki przegryzły.
Komentarze
Prześlij komentarz