Drobiowa mielonka z szynkowara z polędwiczką wieprzową

Ponownie był w użyciu szynkowar. Tym razem mięso z kurczaka w połączeniu z polędwiczką wieprzową. Kolejna domowa wędlina :-).

(na 1 kg szynkowar)
  • 470 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 filety z kurczaka
  • 0,5 do 1 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki żelatyny
Polędwiczkę oczyścić z błon i przyciąć na wysokość 3/4 szynkowara. Natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną.
W czasie, gdy polędwiczka przechodzi przyprawami oczyścić i zmielić na średnich oczkach mięso z kurczaka i odcięte kawałki polędwiczki.  Doprawić je do smaku solą, pieprzem i wędzona papryką. Dokładnie wymieszać. Dodać żelatynę. Tak przygotowane mięso umieścić w worku do dotowania w szynkowarze. Następnie za pomocą łyżki lub innego przyboru kuchennego wydrążyć otwór na środku mielonki. Wcisnąć do niego polędwiczkę. Wszystko dokładnie ubić i umieścić w szynkowarze. Docisnąć wszystko sprężyną i szczelnie zamknąć wieczko. W otworze szynkowara umieścić termometr i wstawić go do garnka z wodą o temperaturze 95 stopni C. Mielonkę parzyć przez około 3 godziny, tak aby wewnątrz mięsa osiągnąć temperaturę około 90 stopni C. 
Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i pozostawić do wystygnięcia. Następnie wyjąć mielonkę.

Komentarze

Popularne posty