Zasmażana kapusta z boczkiem
Zasmażana kiszona kapusta, to prawie obowiązkowy dodatek do kotletów schabowych lub innych dań mięsnych. To taka nasza polska tradycja. Osobiście za nią nie przepadam, ale od czasu do czasu nawet ja się skuszę :-). Tym razem zmodyfikowałam trochę tę potrawę. Spróbujcie, taka kapusta powinna Wam również posmakować.
(na 2 porcje)- 400 g kiszonej kapusty
- 1 szalotka
- 100 g wędzonego, parzonego boczku
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki masła klarowanego
Kapustę zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielski. Gotować do momentu aż zmięknie. Nie można rozgotować, bo po podsmażeniu powstanie nieapetycznie wyglądająca breja ;-). Po zagotowaniu odcedzić (zostawiając 0,5 szklanki płynu od gotowania) i lekko wydusić, a gdy przestygnie trochę ją posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane, a następnie zezłocić pokrojone w kostkę szalotkę i boczek. Dodać posiekaną kapustę, wymieszać i chwilę smażyć. Jeśli kapusta będzie zbyt rzadka należy ją odparować, jeśli natomiast będzie za sucha należy podlać pozostawionym płynem. Oczywiście nie całym na raz ;-). Na tym etapie doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz