Rolada schabowo - boczkowa

Rolada schabowo - boczkowa, to kolejna odsłona domowej wędliny. Pieczona w rękawie we własnym sosie. Boczek, który do niej użyłam był chudy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć bardziej tłusty. Schab sam w sobie jest chudy, a przez to suchy, wiec tłusty boczek jest nawet bardziej wskazany. Ja miałam tylko chudy, ale i tak rolada wyszła super.

Pewne zalecenie dotyczące pieczenia. Mięso piecze się przez około jedną godzinę na każdy jego kilogram. Oczywiści warto zawsze dodać kilkanaście minut, aby mieć pewność, że będzie miękkie :-).

  • 1 kg boczku
  • 800 g do 1 kg schabu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki musztardy
Schab oczyścić z błon i powięzi. Następnie naciąć go wzdłuż na grubość około 1 cm,  a dalej po spirali, aby otrzymać jak najdłuższy płat :-). Patrzcie zdjęcie poniżej ;-).

Boczek przeciąć tak aby uzyskać również długi płat - patrzcie zdjęcie poniżej :-). Najlepiej zrobić to dokładnie w połowie grubości boczku, rozcinając podobnie jak biszkopt. Należy tylko pamiętać, aby nie rozciąć do końca - zostawić około 1 cm nierozciętego płata.

Oba płaty, zarówno schab, jak i boczek rozbić lekko tłuczkiem do mięsa. Następnie dokładnie natrzeć przyprawami - pozostawić 0,5 łyżeczki wędzonej papryki, przyda się na końcu :-). Tak przygotowane mięso wstawić na noc do lodówki. Po nocnym leżakowaniu rozłożyć schab, posmarować go musztardą, a następnie położyć na nim płat boczku. Zwinąć w roladę i posypać pozostawioną połową łyżeczki wędzonej papryki.


Roladę związać sznurkiem wędliniarskim lub specjalnymi silikonowymi trytytkami, umieścić w rękawie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 2 godziny - mniej więcej po godzinie na każdy kilogram mięsa + jeszcze pół godziny. Czyli te około 1,8 kg rolady piec dwie i pół godziny.



Komentarze

Popularne posty