Polędwiczki wieprzowe po chińsku

Kolejny przepis na polędwiczki wieprzowe. Tym razem w zestawieniu z "sosem chińskim". Zamiast mięsa z kurczaka, czy krewetek do mojej potrawy dałam polędwiczkę wieprzową. Należy tylko pamiętać, że ta część świnki musi być traktowana delikatnie. Przepieczone mięso lub za długo trzymane na ogniu staje się twarde.

Sos podawać z ryżem, makaronem udon, sojowym, ryżowym lub soba.

(na 4 porcje)

  • 1 polędwiczka wieprzowa (370 - 400 g)
  • 5 łyżek oleju do woka lub rzepakowego
  • 2 opakowania grzybków shimeji (300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • spora garść grzybków mun
  • 2 duże szalotki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 1 łyżka słodko - kwaśnego sosu chili
  • kilka kropli piri - piri
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sól
  • 0,5 l wody
Grzybki mun zalać gorącą wodą i odstawić do spęcznienia.
Polędwiczkę oczyścić z błon, pokroić w około 1 cm plastry, a następnie w paski. Delikatnie posolić.
Pora pokroić w plasterki, szalotkę w piórka, selera i marchew w tzw. zapałkę, a paprykę w około 0,5 cm grubości paski. Napęczniałe grzyby mun odcedzić i pokroić w paski. Grzybki shimeji oczyścić i lekko przepłukać wodą. Wysuszyć za pomocą ręcznika papierowego
W głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Usmażyć na nim pokrojoną polędwiczkę. Polędwiczkę smażyć przez około 5 minut. Następnie zdjąć z patelni pozostawiając tłuszcz, na którym w pierwszej kolejności przez 5 minut smażyć marchew, seler naciowy i grzybki mun. Po tym czasie dorzucić szalotkę, pora i paprykę. W tym samym czasie na drugiej patelni, na pozostałej łyżce oleju zezłocić grzybki shimeji. Zezłocone shimeji dorzucić do pozostałych warzyw. Wymieszać. Dodać wodę, sos sojowy, teriyaki, sos chili, piri - piri, olej sezamowy i cukier. Wszystko zagotować. Dodać wcześniej podsmażone mięso. 
Skrobię kukurydzianą wymieszać z 30 ml zimnej wody. Tak przygotowaną zawiesiną zalać sos. Zagotować. Doprawić do smaku solą.

Komentarze

Popularne posty