Brokuł z wody z bułką tartą i skwarkami
Brokuła każdy zna, to ten zielony kalafior :-). Nie każdy go lubi, ale Ci, którym przypadł do gustu jedzą go pod różnymi postaciami. Dziś będzie z wody. Niby zwyczajnie, choć trochę niezwyczajnie ;-). Na ogół podaje się go z bułką tartą. Ja moją bułkę zrobiłam na skwarkach z wędzonego boczku. Szczerze mówiąc tak podany smakuje mi jeszcze bardziej.
- 1 brokuł
- 50 g wędzonego boczku
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 3 łyżki bułki tartej
- woda z solą
Brokuła podzielić na różyczki, umyć i zalać osoloną, gorącą wodą. Gotować przez kilka minut. Należy pamiętać, aby nie rozgotować brokuła. Musi być al dente inaczej będzie wyglądał nieapetycznie i rozpadnie się.
W czasie, gdy brokuł się gotuje pokroić w kostkę boczek. Zrumienić go na maśle klarowanym, następnie dodać bułkę tartą i jeszcze chwilę smażyć.
Tak przygotowaną bułką polać różyczki brokuła.
Komentarze
Prześlij komentarz