Bułki z kapustą i grzybami

Drożdżowe bułki z nadzieniem z kapusty i grzybów. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą stanowić dodatek do wigilijnego barszczu. 

Do ciasta drożdżowego dodałam już po raz kolejny puree ziemniaczane. Jeśli próbowaliście ten myk, to wiecie, że to doskonały dodatek. Puree nie dość, że zastępuje jajo, to utrzymuje wilgotność i wydłuża świeżość ciasta drożdżowego.

Z poniższego przepisu wyszło 12 bułek o wadze ciasta 75g. Farszu zaś do bólu ile wejdzie :-).

(na 12 bułek)

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g puree ziemniaczanego
  • 20 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajo do posmarowania
Farsz do bułek:
  • 350 g kiszonej kapusty
  • 3 garści suszonych grzybów
  • 2 szklanki wody
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 8 owoców jałowca
  • sól
  • pieprz
Mleko i wodę podgrzać. Zrobić zaczyn - odlać połowę płynu, dodać do niego cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn wyrośnie dodać do niego pozostałe składniki i wyrobić ciasto - można to zrobić ręcznie lub w misie robota kuchennego. Ciasto odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ja na 12 równych kawałków - po około 75 g każdy.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut następnie dodając 1/4 łyżeczki soli gotować, aż zmiękną. W tym samym czasie zagotować kapustę. 
Grzyby odcedzić, wystudzić i pokroić w paski - nie wylewać wywaru z grzybów, będzie potrzebny. Kapustę również odcedzić i wystudzić, następnie odcisnąć i posiekać.
Na patelni zeszklić 2 pokrojone w kostkę szalotki, następnie dorzucić grzyby i smażyć przez 10 minut. Dodać pokrojoną kapustę i dalej smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i zmiażdżonym w moździerzu jałowcem. Gdyby farsz wydawał się za suchy, a na pewno będzie :-), podlać wywarem z grzybów.
Każdy kęs ciasta rozwałkować lub rozklepać rękoma, nałożyć 1/12 farszu i uformować. 


Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut, a następnie posmarować rozkłóconym jajem.

Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut.


Komentarze

Popularne posty