Surówka z kapusty do dań chińskich
Tak nazwałam moją surówkę, ale nie jest to surówka wyłącznie do dań chińskich. Świetnie się z nimi komponuje. Można ją jednak śmiało wykorzystać do każdego innego dania. Moja powstała na bazie kapusty pekińskiej, ale doskonale sprawdzi się zwykła biała kapusta.
(na 3 - 4 porcji)- 0,5 główki kapusty pekińskiej
- 1 marchew
- 1 ząbek czosnku
- 60 ml oleju
- 30 ml octu jabłkowego lub jasnego winnego
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- po 0,5 łyżeczki sezamu czarnego i białego
Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przestudzić. Jeśli robicie na kapuście białej można nie studzić zalewy.
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Marchew zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć prze praskę. Wszystko wymieszać, a następnie zalać zalewą i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz