Sok z winogron

Sok z ciemnych winogron. Dostałam około 8 kg ciemnych winogron. Nie bardzo wiedziałam, co z nich zrobić, więc powstał sok. Oczyszczone owoce przepuściłam przez wyciskarkę wolnoobrotową i po niewielkiej obróbce termicznej sok trafił do słoików.

  • około 8 kg ciemnych winogron
  • 300 g cukru
Owoce oczyścić i opłukać. Następnie przecisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej. Sok zlać do wysokiego garnka i gotować około godziny, do lekkiego zredukowania. Dodać cukier i zagotować. Sok dodatkowo przecedzić przez bardzo gęste sito i jeszcze gorący powlewać do słoiczków. Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki w piekarniku nagrzanym do 140 stopni C przez jakieś 15 minut.
Osoby, które nie posiadają wyciskarki też mogą zrobić taki sok. Niestety potrwa to nieco dłużej, bo winogrona najpierw trzeba rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito, a dalej postępować, jak wyżej.

Komentarze

Popularne posty