Sernik mango
Uwielbiam mango. Teraz w wielu dyskontach można tanio kupić świeże, słodziutkie owoce. Warto więc spróbować takiego serniczka. Do jego przygotowania można również użyć gotowej pulpy mango z puszki, ale przygotowana samodzielnie jest lepsza :-).
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 duże lub 3 mniejsze mango - tak aby wyszło 600 - 650 g pulpy
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 270 ml słodzonego mleka skondensowanego lub 300 ml niesłodzonego i 3/4 szklanki cukru
- 200 g śmietany 18%
- szczypta soli
- 300 g herbatników maślanych
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g masła
- frużelina z mango
Mango oddzielić od pestki, obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zblendować wraz z sokiem z cytryny. Tak przygotowaną pulpę zagotować i wystudzić.
Herbatniki pokruszyć lub zblendować. Dodać kakao, cukier puder oraz roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozprowadzić mieszankę herbatnikową. Dokładnie ubić i wyrównać.
Jeżeli nie macie słodzonego mleka skondensowanego to w rondelku zagotować niesłodzone i wsypać 3/4 szklanki cukru. Gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
W misie robota lub miksera umieścić ser, jaja, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli, śmietanę 18% i słodzone mleko skondensowane. Wymieszać. Następnie partiami dodawać pulpę mango. Tak przygotowaną masę wylać delikatnie na spód herbatnikowy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 75 minut.
Na wierzch przestudzonego sernika wyłożyć frużelinę z mango z tego przepisu.
Komentarze
Prześlij komentarz