Jajecznica z cebulką i boczkiem
Kolejny pomysł na szybkie śniadanie. Bardzo obfite śniadanie. Jajecznica na boczku i cebulce. Czy może być coś lepszego ;-)? Moja wersja jest lekko półpłynna. Nie lubię mocno ściętej jajecznicy.
(na 2 porcje)- 6 jaj (u mnie M)
- 1 średnia szalotka lub inna cebula
- 100 g wędzonego boczku
- łyżeczka masła klarowanego
- sól
- pieprz
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Dodać boczek i smażyć do lekkiego zezłocenia. Dodać cebulę i lekko ją zeszklić.
Boczek i cebulę zsunąć na brzeg patelni. Wybić jaja i smażyć na małym ogniu. Mieszać tylko białko. Żółtek nie ruszać. W momencie, gdy białko będzie już ścięte, patelnię zestawić, dodać sól i pieprz i wszystko wymieszać.
Tak przygotowana jajecznica jest delikatnie półpłynna. Jeśli wolicie bardziej ściętą, żółtka wymieszać w momencie, gdy patelnia stoi na ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz