Parówki zapiekane pod mozzarellą

Inspiracją do stworzenia tego dania były parówki podane mi na śniadanie, jakiś czas temu przez Wujka :-). Co prawda, Jego były z żółtym serem wewnątrz i zapiekane pod żółtym serem, ale nie chodziło mi o odtworzenie tamtego dania. Moje miało być nieco inne ;-).

Jest to w sumie szybkie i sycące danie na sobotnie lub niedzielne śniadanko ;-).


(na 2 porcje)

  • 6 sztuk parówek (z szynki lub drobiowych)
  • 100 g mozzarelli w kawałku (bez zalewy, do tarcia)
  • 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej wyrazistej w smaku
  • 1 łyżeczka masła

Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Parówki umieścić na rozgrzanym maśle i delikatnie zrumienić z jednej strony. Przewrócić, posypać przyprawą i startą mozzarellą. Patelnię nakryć pokrywką i zapiekać do czasy roztopienia sera.

Komentarze

Popularne posty