Parówki zapiekane pod mozzarellą
Inspiracją do stworzenia tego dania były parówki podane mi na śniadanie, jakiś czas temu przez Wujka :-). Co prawda, Jego były z żółtym serem wewnątrz i zapiekane pod żółtym serem, ale nie chodziło mi o odtworzenie tamtego dania. Moje miało być nieco inne ;-).
Jest to w sumie szybkie i sycące danie na sobotnie lub niedzielne śniadanko ;-).
(na 2 porcje)
- 6 sztuk parówek (z szynki lub drobiowych)
- 100 g mozzarelli w kawałku (bez zalewy, do tarcia)
- 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej wyrazistej w smaku
- 1 łyżeczka masła
Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Parówki umieścić na rozgrzanym maśle i delikatnie zrumienić z jednej strony. Przewrócić, posypać przyprawą i startą mozzarellą. Patelnię nakryć pokrywką i zapiekać do czasy roztopienia sera.
Komentarze
Prześlij komentarz