Indycze koperty z żółtym serem

Nie przepadam za mięsem z indyka. Tym razem jednak kupiliśmy polędwiczki z piersi indyczej i postanowiłam zrobić z nich koperty z żółtym serem.

Jeśli mówimy o polędwiczkach drobiowych, to raczej mamy na myśli niewielkie kawałki mięsa. W przypadku indyka żaden kawałek mięsa nie jest niewielki ;-). Taka polędwiczka, na dodatek mała, ma wielkość sporego fileta z kurczaka. Dlatego na jedną osobę zupełnie wystarczy, taka jedna polędwiczka. Szczerze mówiąc, to trzeba być naprawdę bardzo głodnym aby zjeść to danie :-).










(na 2 porcje)

  • 2 polędwiczki z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła czosnkowego
  • 150 g żółtego sera - gouda
  • 2 jaja
  • mąka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
Polędwiczki cieniutko rozbić, ale tak, aby nie narobić dziur. Każdy kotlet posolić, doprawić pieprzem i posmarować łyżką masła czosnkowego. 
Następnie nałożyć po około 75 g sera żółtego.


Przystąpić do zwijania, tak aby powstały koperty.


Jeżeli zajdzie taka potrzeba, mięso spiąć wykałaczkami.
Rozgrzać patelnię ze sporą ilością tłuszczu.
Każdą kopertę dwukrotnie obtoczyć w mące i roztrzepanym jaju. Następnie opanierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony - nawet po bokach.


Komentarze

Popularne posty