Domowa kawa mrożona
Ostatnie podrygi lata. Jest jeszcze ciepło, chwilami wręcz gorąco. Warto więc jeszcze zrobić mrożoną kawę. Moja co prawda bez dodatku cukru, lodów i bitej śmietany, ale i tak bardzo smaczna. Jej głównymi składnikami są: kawa rozpuszczalna i mleko. Nawet kostki lodu użyte do jej schłodzenia są zrobione z mleka.
Kilka godzin przed przygotowaniem takiej kawy warto do woreczków na lód wlać mleko i umieścić je w zamrażarce. Takie mleczne kostki są doskonałym dodatkiem do schłodzenia właśnie kawy lub innych mlecznych napojów. Nie rozrzedzają napoju :-).
Do domowej kawy mrożonej można dodać gotową ice coffee, w różnych smakach. Można też dodać miód, cukier, syrop klonowy lub inny oraz syropy smakowe. Co komu w duszy gra ;-).
(na 1 porcję - pokal lub szklanka 350 ml)- 350 ml zimnego mleka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki ciepłej wody
- 6 - 8 kostek mlecznego lodu
Kawę wsypać do szklanki. Zalać 3 łyżkami ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Na tym etapie można dodać słodziki lub gotowca ice coffee. W ciepłej wodzie lepiej się rozpuszczą.
Po dokładnym wymieszaniu uzupełnić szklankę lub pokal 350 ml zimnego mleka. Ponownie całość wymieszać. Dodać mleczne kostki.
Komentarze
Prześlij komentarz