Tzatziki
Tzatziki to grecki dip na bazie gęstego jogurtu, ogórków, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Podawany jest jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub do zapieczonego pieczywa.
- 500 g ogórków
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- kilka kropli soku z cytryny
- sól
- pieprz
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i pozostawić na kilka minut. Następnie odcisnąć i umieścić w miseczce. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę wprost do ogórków. Dodać jogurt, oliwę, kilka kropli soku z cytryny (do smaku), posolić i doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz