Tzatziki

Tzatziki to grecki dip na bazie gęstego jogurtu, ogórków, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Podawany jest jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych lub do zapieczonego pieczywa.

  • 500 g ogórków
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Ogórki dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i pozostawić na kilka minut.  Następnie odcisnąć i umieścić w miseczce. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę wprost do ogórków. Dodać jogurt, oliwę, kilka kropli soku z cytryny (do smaku), posolić i doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem można schłodzić w lodówce.

Komentarze

Popularne posty