Szybkie ciasto z jeżynami
Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Co prawda pieczenie zajmuje 50 minut, ale warto poczekać :-). Do mojego dodałam świeżo zerwane jeżyny. W okresie letnim doskonałe do kawy lub herbaty. Mocno orzeźwiające :-). Świeżość utrzymuje nawet do 4 dni, oczywiście zamknięte w szczelnym pojemniku. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (jak u mnie).
(blacha o średnicy 23 cm)- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 250 ml jogurtu greckiego
- 125 ml oleju rzepakowego
- 190 g cukru
- około 300 g jeżyn (lub innych owoców)
W misce umieścić mokre składniki (jaja, jogurt i olej) oraz cukier i wymieszać przy pomocy rózgi do momentu dokładnego połączenia się składników. Nie napowietrzać niepotrzebnie.
Do wymieszanych mokrych składników przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać tylko do dokładnego połączenia składników. Dodać umyte i osuszone jeżyny. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na 50 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy ciasto jest gotowe.
Ciepłe ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz