Szaszłyki z polędwiczek z kurczaka

Sezon grillowy trwa nadal, a co za tym idzie nie może zabraknąć szaszłyków. Nie oznacza to, że szaszłyki nadają się tylko na grilla. Są świetną alternatywą na obiad czy ciepłą kolację. Moje szaszłyki składają się tylko z dwóch składników i gotowej tureckiej przyprawy. W jej skład wchodzą: papryka, kminek, sól, bazylia, kozieradka, majeranek, ocet winny (w proszku), kolendra, kurkuma, bułka tarta i musztarda w proszku. Oczywiście zamiast takiej przyprawy możecie zastosować własną mieszankę lub innego gotowca :-). A i jeszcze coś nie mam zdjęcia zgrillowanych szaszłyków - nie zdążyłam zrobić ;-).

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 2 łyżki tureckiej przyprawy (lub innej)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona papryka
Polędwiczki oczyścić. Nie kroić na mniejsze części.
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i nasion. Pokroić w około dwucentymetrowe kwadraty.
Polędwiczki zamarynować w przyprawach i oleju. Umieścić na około godzinę w lodówce. 
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
Na patyczek nadziać paprykę, następnie przeplatając nabić polędwiczkę i ponownie paprykę. Najlepiej na patyk nabić po dwie polędwiczki i trzy kawałki papryki.
Grillować po 2 minuty z każdej strony.

Komentarze

Popularne posty