Sałatka orzo z ogórkiem
Orzo to makaron w kształcie ryżu. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek i dań obiadowych. Świetnie się komponuje ze szpinakiem, pomidorami, sosami, mięsem. Można go podawać na zimno i ciepło, można też zapiekać.
Dziś proponuję bardzo szybką i niezwykle delikatną sałatkę składającą się zaledwie z trzech składników i kilku dodatków. Spróbujcie :-).
- 250g makaronu orzo
- 2 duże ogórki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu - musi być al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wystudzić.
Ogórka obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić w kostkę.
Koperek posiekać.
Ogórka i koperek dodać do orzo. Wymieszać dodając łyżkę majonezu (powinno wystarczyć). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz