Sałatka orzo z ogórkiem

Orzo to makaron w kształcie ryżu. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek i dań obiadowych. Świetnie się komponuje ze szpinakiem, pomidorami, sosami, mięsem. Można go podawać na zimno i ciepło, można też zapiekać.
Dziś proponuję bardzo szybką i niezwykle delikatną sałatkę składającą się zaledwie z trzech składników i kilku dodatków. Spróbujcie :-).

  • 250g makaronu orzo
  • 2 duże ogórki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu - musi być al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wystudzić.
Ogórka obrać, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Pokroić w kostkę. 
Koperek posiekać.
Ogórka i koperek dodać do orzo. Wymieszać dodając łyżkę majonezu (powinno wystarczyć). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty